Inspannings-ECG (op dit moment niet mogelijk)

Let op: Het inspannings-ECG onderzoek kan in verband met de COVID-19 maatregelen tot nader order niet uitgevoerd worden.
U bent doorverwezen voor een inspannings-ECG (elektrocardiogram - hartfilmpje). Dit is een onderzoek waarbij een ECG gemaakt wordt terwijl u fietst op een hometrainer. Via het ECG krijgen we inzicht hoe uw hart reageert op inspanning.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Nadat u met ontbloot bovenlichaam heeft plaatsgenomen op de onderzoekstafel, worden er elektroden geplaatst op uw borst. Soms moet er eerst borsthaar worden verwijderd. Aan de elektroden zitten draden bevestigd die met het ECG-apparaat zijn verbonden. De elektroden zijn met een ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspier laten samentrekken. Er staat geen stroom op deze draden. Allereerst wordt er een ECG in rust gemaakt. De arts stelt dan een aantal vragen en luistert naar uw hart en longen, om te beoordelen of het voor u veilig is om een maximale inspanningstest te doen. Nadat de arts u onderzocht heeft, gaat u fietsen. Het fietsen wordt geleidelijk steeds zwaarder gemaakt. Het is de bedoeling dat u zich maximaal inspant. Mocht u gedurende het onderzoek pijn op de borst krijgen, geef dit dan direct aan. Tijdens de inspanning wordt uw hartritme voortdurend geregistreerd en beoordeeld door de arts. Daarnaast wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten.

Hoe bereid ik me voor op de inspannings-ECG?

Voorafgaand aan het onderzoek adviseren wij u iets te eten en te drinken, want u mag niet nuchter aan het onderzoek deelnemen. Drink geen cafeïnerijke dranken twee uur voorafgaande aan het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon blijven innemen. Trek kleding en schoenen aan waarmee u gemakkelijk kunt fietsen, bij voorkeur een broek. U kunt ook sportkleding aandoen of meenemen. Smeer ’s ochtends voor het onderzoek geen bodylotion, zalf of crème op uw huid. Anders blijven de elektroden voor het maken van het ECG niet goed zitten.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas
  • Makkelijk zittende kleding, sportschoenen, handdoek.
  • Medicijnen (medicatiepaspoort).

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Nadat een cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, versturen wij de uitslag naar uw huisarts, die u vervolgens informeert.

Heeft u nog vragen?Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.