Enkel-arm index

U bent naar Saltro doorverwezen voor een enkel-armindex. Met dit onderzoek is vast te stellen of er een vernauwing is in de slagaders van uw benen. De onderzoeker doet dit door de stroomsnelheid van het bloed in uw armen te vergelijken met de stroomsnelheid in uw benen. Een groot verschil kan wijzen op vaatproblemen in het been.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek is pijnloos, maar u kunt enige druk voelen van de bloeddrukmanchet. Het onderzoek duurt 30-45 minuten. Tijdens het onderzoek ligt u plat op uw rug op een onderzoekstafel. Aan beide bovenarmen en onderbenen/enkels wordt een manchet aangebracht waarna, waarna met behulp van een Doppler-apparaat driemaal de systolische bloeddruk (bovendruk) wordt gemeten.

Hoe bereid ik me voor op de enkel-armindex?

Gedurende twee uur voorafgaand aan het onderzoek niet roken. Wel is het handig om kleding te dragen waarbij u uw onderbenen en armen gemakkelijk kunt ontbloten. Het is prettig wanneer u schone voeten heeft en schone sokken draagt voor dit onderzoek.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Wij sturen de resultaten van uw onderzoek zo snel mogelijk (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.