Echo scrotum

U bent doorverwezen voor een echo van uw scrotum. Bij dit onderzoek worden de testikels (ballen) en andere weefsels in het scrotum (balzak) op een beeldscherm getoond. Het onderzoek geeft informatie over de aard van veranderingen en zwellingen in de balzak en helpt uw huisarts een verklaring te vinden voor uw klachten.

Hoe verloopt het echo-onderzoek aan de scrotum?

Voor het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met het gebied dat onderzocht moet worden ontbloot. De onderzoeker brengt een gel op het scrotum aan, waarna hij of zij de echokop op de huid heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Hoe bereid ik me voor op het echo-onderzoek?

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Een radioloog beoordeelt de digitale beelden en schrijft de rapportage. Deze wordt naar digitaal (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts gestuurd. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.