Echo schildklier

U bent doorverwezen voor een echo van de schildklier. Dit is een onderzoek waarbij met geluidsgolven de schildklier en de omliggende weefsels op een beeldscherm worden getoond. Met behulp van de beelden kunnen eventuele afwijkingen worden vastgesteld.

Hoe verloopt het echo-onderzoek aan de schildklier?

Voorafgaand aan het onderzoek legt de onderzoeker precies uit wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met uw hoofd iets achterover. U wordt gevraagd halssieraden te verwijderen. De onderzoeker brengt gel op uw hals aan, waarna hij of zij de echokop op uw hals plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.

Hoe bereid ik me voor op het echo-onderzoek?

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Een radioloog beoordeelt de digitale beelden en schrijft de rapportage. Deze wordt naar digitaal (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts gestuurd. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via
088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.