Echo hart

Dit is een onderzoek waarbij met geluidsgolven de bewegingen van de hartspier, de hartkleppen en de holten van het hart op een beeldscherm worden getoond. Vervolgens worden er berekeningen gemaakt die inzicht geven in de werking van uw hart.

Hoe verloopt het echo-onderzoek aan het hart?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd uw bovenlichaam te ontbloten. Vervolgens gaat u, op uw linkerzij, op de onderzoektafel liggen. Op uw borst wordt een contactgel aangebracht, die enigszins koud aanvoelt. Door deze gel ontstaat een beter contact tussen de huid en de echokop waarmee de echografist over uw borst heen en weer gaat. De echografist oefent enige druk uit met de echokop. Dit doet geen pijn. In de echokop bevinden zich een zender en een ontvanger van geluidsgolven. Via deze geluidsgolven ontstaat er een beeld op een monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk.

Wanneer krijg ik de uitslag van de hart echo?

De echocardiografie vindt plaats op verzoek van uw huisarts. Nadat een cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, verstuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts, die u vervolgens informeert. De reden hiervoor is dat uw arts bekend is met uw medische geschiedenis en de uitslag juist kan interpreteren. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Hoe bereid ik me voor op de hart echo?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer kan ik terecht voor dit onderzoek?

De spreekuren van de hartechografie zijn op dinsdag de hele dag en op woensdag ochtend.

Wanneer krijg ik de uitslag van de hartecho

Nadat een cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, versturen wij de uitslag zo snel mogelijk (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts, die u vervolgens informeert.

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.