Echo diep veneuze trombose

Uw huisarts heeft u doorverwezen voor een echo diep veneuze trombose. Dit is een onderzoek waarbij met geluidsgolven de veneuze bloedvaten op een beeldscherm worden getoond. Met behulp van de beelden kan een eventuele diep veneuze trombose of tromboflebitis uitgesloten of bevestigd worden.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. In de meeste gevallen komen patiƫnten met klachten van het onderbeen. Tijdens het onderzoek wordt u dan ook gevraagd uw benen te ontbloten. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. Op uw benen wordt een contactgel aangebracht, die enigszins koud aanvoelt. Door deze gel ontstaat een beter contact tussen de huid en de echokop waarmee de echografist over uw benen heen en weer gaat. De echografist oefent enige druk uit met de echokop. Dit doet geen pijn. In de echokop bevinden zich een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De geluidsgolven zijn onschadelijk. De echografist brengt de veneuze bloedvaten in de lies en de knieholte van het betreffende been in beeld op een monitor. Ook op andere plaatsen kan een diep veneuze trombose voorkomen. De echografist verzoekt u dan het te onderzoeken gebied te ontbloten.

Hoe bereid ik me voor op deze echo?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Nadat een radioloog de resultaten heeft beoordeeld, versturen wij de uitslagen nog dezelfde dag naar uw huisarts, die u vervolgens informeert.

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.