Echo Buik

U bent door uw huisarts doorverwezen voor een echo van uw buik. Dit is een onderzoek waarbij organen in uw buik op een scherm in beeld worden gebracht. Deze informatie helpt uw huisarts om een verklaring te vinden voor uw klachten.

Hoe verloopt het echo-onderzoek aan de buik?

Voorafgaand aan het onderzoek legt onze echoscopist precies uit wat er gaat gebeuren. Ook tijdens het onderzoek kunt u nog vragen stellen. U ligt met uw blote buik op de onderzoekstafel. De onderzoeker brengt gel op uw buik aan, waarna hij of zij de echokop op uw buik plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.

Hoe bereid ik me voor op het echo-onderzoek?

De voorbereiding is afhankelijk van de organen die onderzocht worden. Van uw arts hoort u wat op u van toepassing is.

  • Echo bovenbuik/lever en galblaas: het advies is om in ieder geval zes uur voor het onderzoek nuchter te blijven (niet eten, drinken en roken).
  • Echo bovenbuik/nieren: het advies is om in het laatste uur voor het onderzoek niet meer te plassen.
  • Echo bovenbuik/aorta abdominalis (buikslagader): geen voorbereiding nodig.
  • Echo onderbuik: het advies is om één uur voor het onderzoek 1 liter vocht binnen vijftien minuten op te drinken en niet te plassen. Drinkt u dan water, thee/koffie of vruchtensap, geen koolzuurhoudende dranken.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Een radioloog beoordeelt de digitale beelden en schrijft de rapportage. Deze wordt naar digitaal (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts gestuurd. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Heeft u nog vragen?Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.