ECG

Uw huisarts heeft u doorverwezen voor een rust-ECG (elektrocardiogram - hartfilmpje). Een rust-ECG meet de activiteit van het hart in rusttoestand. Dit geeft inzicht in eventuele onregelmatigheden in de hartslag en afwijkingen in de hartspier.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Nadat u met ontbloot bovenlichaam heeft plaatsgenomen op de onderzoekstafel, worden er elektroden geplakt op uw borst, armen en benen. Soms moet er eerst borsthaar worden verwijderd. De elektroden zijn met een ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspier laten samentrekken. Aan de elektroden worden draden bevestigd die met het ECG-apparaat zijn verbonden. Er staat geen stroom op deze draden. Het maken van het hartfilmpje duurt enkele minuten. Gedurende die tijd blijft u zo stil en ontspannen mogelijk liggen. In een enkel geval vindt tijdens het onderzoek overleg met uw huisarts plaats. Uiteraard krijgt u dit dan te horen.

Hoe bereid ik me voor op de ECG?

Smeer ’s ochtends voor het onderzoek geen bodylotion, zalf of crème op uw huid. Anders blijven de elektroden voor het maken van het ECG niet goed zitten. Trek liever ook geen panty, maillot of strakke legging aan, omdat er op de enkels ook een elektrode wordt geplaatst. Houd steunkousen alleen aan als dit noodzakelijk is.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro/GezondheidsLab
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Nadat een cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, versturen wij de uitslag zo snel mogelijk (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts, die u vervolgens informeert.

Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.