Bloedafname

Wanneer u bent doorverwezen voor bloedafname, dan wil uw huisarts meer weten over de werking van uw lichaam. Bloedonderzoek wordt onder andere gebruikt om te controleren of uw organen als hart, nieren of lever goed functioneren. Ook kan bijvoorbeeld een afwijking worden vastgesteld. Zo weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.

Bloed kan op verschillende manieren worden afgenomen. Hoe dat bij u gebeurt is afhankelijk van het onderzoek dat uw arts heeft aangevraagd. Onze medewerker kan bloed afnemen door middel van een vingerprik of via de binnenkant van uw elleboog. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur. Mocht u het toch vervelend vinden of ziet u er tegen op, dan kunt u dat gerust tegen onze medewerker zeggen. Zij hebben handige tips om u op uw gemak te stellen.

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

Bloed kan worden afgenomen met een vingerprik of venapunctie. Bij de vingerprik neemt onze medewerker door een prikje in de vinger een aantal druppels bloed af en vangt deze op in een cupje. Een cupje is een klein dun buisje van ongeveer 1,5 cm hoog. Bij de venapunctie wordt u geprikt in een ader in één van uw armen. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur.

Na de bloedafname krijgt u een watje om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloeden te stelpen. Het is raadzaam om na bloedafname de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen. Mocht dit zich voordoen, dan kunt u contact opnemen met GezondheidsLab of met uw arts.

Wat neem ik mee voor het bloedonderzoek?

  • Het aanvraagformulier van de huisarts
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Uw zorgverzekeringspas

Hoe bereid ik me voor op het bloedonderzoek?

Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit houdt in dat u vanaf 8 uur voor de bloedafname niet meer mag eten en drinken. Een slokje water mag u wel drinken. Het innemen van medicijnen is ook toegestaan, behalve als u hiervoor een aparte instructie heeft gekregen van uw arts.

Moet ik altijd nuchter zijn voor de bloedafname?

Nee, u hoeft niet altijd nuchter te zijn voor bloedafname. U hoort van uw behandelaar, wanneer u verwezen wordt voor bloedonderzoek, of u daarbij nuchter moet zijn.

Hoe bereid ik mijn kind voor op bloedafname?

Vaak zult u zelf het best weten hoe u uw kind kunt kunt voorbereiden. Bij de meeste kinderen is het goed om precies te vertellen wat er gaat beuren. Dit kunt u het best op de dag zelf doen en niet te lang van te voren. Vertel uw kind dat het prikje even pijn doet, maar dat dat snel weer over is. Als uw kind erg angstig is voor het prikken, kunt u met uw huisarts of apotheek overleggen over het gebruik van een EMLA pleister. Deze pleister bevat een verdovende crème. Door de pleister een uur van te voren op de plaats aan te brengen waar geprikt gaat worden, wordt de huid verdoofd. De prik zal minder gevoeld worden. Het is aan te raden de pleister dan op beide armen aan te brengen. Uw apotheek of huisarts kan precies uitleggen waar de pleister geplakt moet worden.

Neem tijdens het prikken uw kind op schoot en probeer het af te leiden met een knuffel of plaatjesboek. Wanneer u zelf rustig blijft is dat makkelijker voor uw kind.

Onze medewerkers hebben ervaring in het omgaan met kinderen. Bij baby’s tot een jaar kan de bloedafname thuis plaatsvinden. Uw huisarts moet daar dan een huisbezoek voor aanvragen.

Hoe bereid ik mijn baby voor op bloedafname?

Bij de voorbereiding voor de bloedafname bij een baby is rust het belangrijkste. Saltro neemt daarom bloed bij baby’s onder een jaar het liefst bij u thuis af. In de vertrouwde thuissituatie is er meer rust en tijd. Uw huisarts kan hiervoor een huisbezoek aanvragen.

Wanneer krijg ik de uitslag van het bloedonderzoek?

Wij sturen de resultaten van het onderzoek zo snel mogelijk (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken.

Wat gebeurt er met mijn bloed na het onderzoek?

Voor GezondheidsLab voert Saltro anoniem/gecodeerd wetenschappelijk onderzoek uit en doet ook onderzoek voor kwaliteitsdoeleinden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichaamsmateriaal (restmateriaal, zoals bloed) van patiënten die bij GezondheidsLab een onderzoek hebben ondergaan.

Wanneer u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw materiaal, kunt u dit kenbaar maken via een email aan
bezwaar@saltro.nl. U vermeldt uw naam, initialen en geboortedatum. Als onderwerp van de e-mail vermeldt u ‘bezwaar’. U hoeft ons dit maar één keer te laten weten en ook kunt u op een later moment ons nog laten weten dat u bezwaar heeft. Indien u aanvullende vragen heeft kunt u contact opnemen met Saltro via 030-2361136 of via
https://federa.org/code-goed-gebruik

Heeft u nog vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.