Glucose tolerantie test (OGTT)

U bent doorverwezen voor een glucose tolerantie test. De orale glucose tolerantie test wordt uitgevoerd om na te gaan of er sprake is van (zwangerschaps-) diabetes. De test wordt uitgevoerd als er een hoog risico bestaat voor het krijgen van (zwangerschaps-) diabetes.

Door het drinken van de glucose drank zal in eerste instantie de glucose/suiker spiegel in het bloed stijgen. Het lichaam reageert hier normaal gesproken op met een opname van het suiker uit het bloed. Hierdoor zal de stijging beperkt blijven. Zwangerschapsdiabetes is waarschijnlijk als de glucose concentratie in het bloed 2 uur na het drinken van de glucose drank te hoog is.

Hoe verloopt het onderzoek?

U komt nuchter naar het onderzoek en daar wordt bloed afgenomen om de nuchtere glucose te bepalen. Dit betekent dat u 8 uur voor de bloedafname niet mag eten en drinken. U kunt wel een slokje water drinken. Tijdens de test vragen wij u rustig te blijven zitten. Hierdoor wordt de ingenomen suiker niet extra verbruikt en is de test betrouwbaar. Na 2 uur wordt er bloed afgenomen. Na de laatste bloedafname is de test afgelopen. Na de test mag u gewoon weer eten en drinken.

Hoe bereid ik me voor op de glucose tolerantie test?

Voor deze functietest is het belangrijk dat u nuchter bent voorafgaand aan de bloedafnames. Het is daarom belangrijk dat u vanaf middernacht (of tot 10 uur voorafgaand aan het onderzoek) niet meer eet of drinkt. Ook kauwgom is niet toegestaan.

Mocht u medicijnen gebruiken, overlegt u dan vooraf met de arts of deze wel of niet ingenomen mogen worden.

Wanneer krijg ik de uitslag van deze test?

Na uw onderzoek versturen wij de uitslag zo snel mogelijk (vaak al binnen 24 uur) naar uw huisarts, die u vervolgens informeert.

Heeft u nog vragen?Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u ze dan gerust. Dit kan voor, tijdens en na het onderzoek. Of neem contact op met GezondheidsLab via 088-024 76 70. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar.