15 februari 2018

GezondheidsLab Utrecht Zuidwest officieel geopend

Vandaag heeft wethouder Victor Everhardt officieel de deuren geopend van ‘GezondheidsLab Utrecht Zuidwest’ op de Beneluxlaan 928 in Utrecht. “Wat GezondheidsLab bijzonder maakt in Nederland, is de directe verbinding tussen medisch specialisten en huisartsen. Als het nodig is bepalen ze samen de diagnose en het vervolg. Zo bieden ze verschillende onderzoeken op één locatie aan. De specialist kijkt (op afstand) mee en geeft advies aan de patiënt en diens huisarts”, zegt Carin de Kok, medisch directeur bij Huisartsen Utrecht Stad (HUS), dat samen met diagnostisch centrum Saltro initiatiefnemer is van GezondheidsLab. “De patiënt heeft behoefte aan een helder advies. Bij GezondheidsLab zorgen zorgprofessionals er daarom samen voor dat de patiënt snel nadat hij is onderzocht een persoonlijk, volledig en duidelijk zorgadvies ontvangt”, zegt Esther Talboom-Kamp, voorzitter raad van bestuur bij Saltro. In het GezondheidsLab Zuidwest levert het Diakonessenhuis röntgen- en echo- onderzoek. Voor de ontwikkeling van de inhoudelijke zorg wordt ook samengewerkt met het St. Antonius ziekenhuis en UMC Utrecht.

Aanwinst voor Utrecht, uniek in Nederland

Na de feestelijke openingshandeling interviewde presentator Bas van Werven de bestuurders van HUS, Saltro en het Diakonessenhuis over de visie en de ambities van het initiatief. Wethouder gezondheid Victor Everhardt: “Patiënten willen het liefst snel en dicht bij huis geholpen worden in een prettige omgeving. Belangrijk is dat ze informatie krijgen in begrijpelijke taal, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de zorg die ze nodig hebben. Dat doet GezondheidsLab. Daarmee zijn ze een waardevolle aanvulling op de bestaande medische zorg in Utrecht en omgeving.”

Efficiëntere zorg, beter advies

Naast gemak voor patiënten is het GezondheidsLab ook ontwikkeld om een efficiëntieslag te maken. Martijn Wiesenekker, lid raad van bestuur Diakonessenhuis: “Het GezondheidsLab sluit aan bij onze visie om zorg zo dicht mogelijk bij patiënten aan te bieden. Dichtbij en onder verantwoordelijkheid van de huisarts als het kan, specialisatie waar het moet. In het GezondheidsLab komen onze zorgprofessionals naar de huisartsen en hun patiënten toe. Door de snelle oplevering van onderzoeksresultaten en het directe contact van de huisarts en de specialist stijgen het gemak en de kwaliteit van zorg voor patiënten. En als patiënten in het ziekenhuis komen, zijn ze beter geïndiceerd. Dit initiatief geeft dus prima invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om samen met anderen te zoeken naar zogenaamde substitutie van zorg, van de tweede - naar de eerste lijn.”

'Ontschotten' van de zorg

Waar het in veel gevallen voor zorgpartijen lastig is om elkaar te vinden en voorafgaand aan het contact met de patiënt, onderling met elkaar zaken af te stemmen, doorbreekt GezondheidsLab juist dit soort ‘muren’. “Om de patiënt nog beter van dienst te zijn, verbinden we professionals met elkaar. Dankzij de samenwerking tussen huisarts en medisch specialist voorkomen we onnodige doorverwijzing naar het ziekenhuis en laten we de zorg daar plaatsvinden waar het nodig is. Dat is wel zo prettig voor de patiënt én zo gaan we zinnig en zuinig om met de zorg die wij leveren.” Aldus Esther Talboom-Kamp.

Laagdrempelig

“GezondheidsLab stelt de patiënt centraal: zij kunnen voor vrijwel alle vormen van diagnostiek op één plek terecht, en hoeven niet zoals gebruikelijk eerst naar bijvoorbeeld een bloedafnamepunt en vervolgens naar het ziekenhuis voor aanvullende diagnostiek”, zegt Carin de Kok.


Overigens kunnen huisartsen hun patiënten al vanaf 29 januari naar GezondheidsLab Utrecht Zuidwest verwijzen voor vrijwel alle vormen van medische diagnostiek.