23 juli 2018

GezondheidsLab introduceert zorgpad voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom

Vanaf donderdag 19 juli is het mogelijk een nieuw zorgpad aan te vragen bij GezondheidsLab Utrecht Zuidwest. Het gaat om een totaalpakket aan diagnostiek bij verdenking van Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS).

Prettig en efficiënt

Uw patiënt kan tijdens één afspraak op één locatie terecht voor het afnemen van de Epworth Sleepiness Scale (ESS) en het polygrafisch onderzoek.

Na het onderzoek ontvangt u snel een compleet overzicht van de resultaten welke voorzien is van advies van een longarts. Vanzelfsprekend kunt u deze specialist consulteren om samen tot een optimaal en persoonlijk zorgadvies te komen voor uw patiënt.

Wanneer vraagt u dit zorgpad aan?

U vraagt dit zorgpad aan voor patiënten waarbij u na uw anamnese en afname van de Philips vragenlijst vermoedt dat hij/zij leidt aan ongecompliceerde OSAS, zonder dat er sprake is van andere slaapstoornissen.

Zorgpad aanvragen via ZorgDomein

U kunt dit zorgpad uitsluitend aanvragen via ZorgDomein.

Het pad voor OSAS vindt u op het ZorgDomein-platform onder de bepaling ‘Functieonderzoek’, waarna u onder ‘Saltro diagnostisch centrum, locatie GZHL Utrecht Zuid west’ klikt op: diagnostiek Zorgpad OSAS (UtrechtZW)’. Nadat u deze bepaling heeft geselecteerd, verschijnt het aanvraagformulier op uw scherm. Na het invullen van dit formulier wordt het patiëntbericht aangemaakt welke u kunt printen en meegeven aan uw patiënt.

Beschikbaarheid en persoonlijke service

Na de aanvraag in ZorgDomein wordt uw patiënt telefonisch benaderd door een van onze GezondheidsLab-medewerkers om een afspraak te maken.

Tijdens de afspraak wordt met de patiënt de Epworth Sleepiness Scale (ESS) doorgenomen. Daarnaast wordt de patiënt gekoppeld aan diverse slaapregistratieapparatuur waarmee hij/zij ’s nachts zal slapen. Deze apparatuur registreert onder andere de slaaphouding, het zuurstofgehalte, de hartslag en ademstops en kan aan de hand van alle gegevens berekenen óf en hoeveel ademstilstanden (apneus) er zijn. De volgende ochtend wordt de patiënt verwacht om alle apparatuur af te koppelen.

Het onderzoek voor dit zorgpad wordt aangeboden op maandag- en donderdagmiddag tussen 15:00 - 16:30 uur.

Het GezondheidsLab Utrecht Zuidwest is een gezamenlijk initiatief van Huisartsen Utrecht Stad, diagnostisch centrum Saltro, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en het UMCU. Samen doen wij er alles aan uw patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit zorgpad? Raadpleeg dan hier naslagwerk op onze website. van GezondheidsLab.

Wilt u meer weten over deze onderzoeken of over GezondheidsLab in het algemeen? Neem dan gerust contact op met Renée van Snippenburg, programma manager GezondheidsLab, 030 236 11 36rvansnippenburg@saltro.nl